Voortaan zijn ondernemers beter beschermd tegen reclameronselaars. Donderdag werd de nieuwe verstrengde wet marktpraktijken daarover gepubliceerd in het Staatsblad.



De verstrenging komt er op aansturen van UNIZO en verbiedt reclameverkopers om op gelijk welke manier ondernemers te werven voor gidsen, telefoonboeken of soortgelijke lijsten, zonder ondubbelzinning aan te geven dat het gaat om een aanbod tegen betaling.

Voortaan ligt vast dat die aankondiging in het vet en in het grootste lettertype de duur en de totale prijs van het aangeboden contract moet weergeven.

De sanctie die volgt bij het niet respecteren van deze wet loopt op tot 10.000 euro. Het wetsvoorstel komt er na een jarenlange strijd van UNIZO tegen reclameronselaars en volgt op een eerdere positieve stap, de publicatie van een lijst met malafide reclameronselaars op website van de FOD Economie.

Reclameronselaars gaan meestal op dezelfde manier te werk. Ze hanteren allerlei technieken om de gegevens van ondernemers te bekomen, om hen nadien te bestoken met als facturen vermomde offertes.

Volgens UNIZO zal deze nieuwe wet er echter voor zorgen dat reclameronselaars minder snel in België zullen optreden. In Oostenrijk is het aantal reclameronselaars bijvoorbeeld gevoelig gedaald na de invoering van een gelijkaardige wet. Moest de ondernemer toch nog dergelijk document onderteken, kan hij er voortaan ook veel gemakkelijker onderuit.

Lange UNIZO-strijd tegen reclameronselaars
Zelf ijvert de ondernemersorganisatie al jaren voor het bestrijden van reclameronselaars en betaalde ze al meer dan 21.000€ gerechtskosten in haar strijd. Dankzij deze wetswijziging zullen overtreders nu nadrukkelijk worden bestraft met forse geldboetes.Het nieuwe wetsvoorstel hierover werd op 12 mei 2011 unaniem goedgekeurd door de Kamer en werd gisteren gepubliceerd in het Staatsblad. Eerder al bekwam UNIZO de publicatie van een lijst van malafide reclameronselaars op de website van de FOD Economie .

Wat als toch bedrogen?

"Niet reageren en zeker niets betalen blijft de boodschap," waarschuwt UNIZO. Ondernemers die hierover vragen hebben, kunnen 24u op 24u terecht bij het UNIZO Service Center op 078 35 39 39 of via service@unizo.be. Alle info over reclameronselaars vindt u op www.unizo.be/reclameronselaars.